SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

bialko dla kobiet

  • Wstępne analizy sugerują, że nadwaga i otyłość wpływają na większe ryzyko zakażenia koronawirusem i cięższy przebieg choroby. U osób otyłych nieustannie mamy do czynienia z przewlekle toczącym się stanem zapalnym w organizmie, co przekłada się na obniżenie sprawności funkcjonowania układu odpornościowego. Osoby otyłe, u których wskaźnik masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7586 Data: 2020-03-29 13:13:17
  • Zdaniem naukowców, odpowiednie spożycie białka może pomóc zmniejszyć ryzyko osłabienia u kobiet w starszym wieku. Według przeprowadzonych badań, spożycie co najmniej 1,1 grama białka na kilogram masy ciała (g / kg), w okresie trzech lat prowadziło do zmniejszenia ryzyka osłabienia u kobiet po menopauzie. Podsumowanie Świetne źródła białka, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2907 Data: 2020-04-17 12:25:18
  • Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to przewlekła choroba autoimmunologiczna charakteryzująca się przewlekłym stanem zapalnym stawów, często wywołującym obrzęki. Najbardziej dotknięte są stawy dłoni, nadgarstków i stóp. Choroba ta może prowadzić do bólu, sztywności i deformacji stawów, a także do powikłań takich jak bezsenność, lęk i depresja. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1012 Data: 2024-01-05 13:00:38
  • Internet aż pęka od nadmiaru diet cud, które jednym pomagają a innym niestety nie. Stosujemy je na własną rękę, bez wcześniejszych konsultacji z kimś, kto zna się na ich układaniu, co sprawia, że często ryzykujemy minimum stratę czasu, a w ostateczności nawet zdrowie. Wprowadzamy je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3072 Data: 2017-07-05 08:42:48
  • Niekiedy napotykamy na swojej ścieżce takie osoby, które są aktywne sportowo, mimo to waga ani drgnie. Deklarują one trzymanie ścisłej diety, ich trening również wyglądają dobrze, ale mimo to sylwetka pozostaje bez zmian. Czym to może być spowodowane? Poniżej zostały przedstawione 3 powody, dlaczego tak się może dziać. Trening siłowy możemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21183 Data: 2017-06-09 08:25:32
  • Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 727 Data: 2023-10-27 10:16:59
  • Witamina K jest znana jako czynnik protrombinowy, niezbędny do krzepnięcia krwi. Jednak to nie wszystko. Osteoblasty (komórki, które tworzą kości) wydzielają zależne od witaminy K2 białko — osteokalcynę. Jest ono odpowiedzialne za syntezę macierzy kostnej. W ten sposób osteoblasty doprowadzają do mineralizacji macierzy kostnej. Witamina K2 a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2418 Data: 2021-10-24 12:27:42
  • Żelazo pełni istotną funkcję, jeśli chodzi o transport tlenu, jest składnikiem krwinek czerwonych, nośnika hemoglobiny. Ponieważ żelazo funkcjonuje z reguły w obiegu zamkniętym, jego niedobory są rzadko spotykane, niemniej zaburzenie jego wchłaniania (lub nadmierne usuwanie z ustroju np. przez krwawienie miesiączkowe lub ukryte krwawienia z układu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 508 Data: 2023-07-08 07:31:49
  • Dla osób redukujących utrata wagi to ogromny sukces. A raczej połowa sukcesu, bo wyzwaniem jest jeszcze jej utrzymanie. Badania wykazują, że tylko 20% redukujących 10% lub więcej masy ciała, utrzymuje nową wagę maksymalnie przez rok. Brzmi to dość ponuro. Podsumowanie Utrata wagi to spore wyzwanie, ale wydaje się, że jej utrzymanie jest jeszcze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10343 Data: 2018-09-05 08:24:27
  • Wbrew opiniom wygłaszanym przez „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu i cały profil lipidowy mają znaczenie dla zdrowia. To nie znaczy, że mechaniczne obniżanie cholesterolu (całkowitego) lub jego transporterów (frakcji) przynosi korzyści zdrowotne — co do tego wcale nie ma pewności. W skład profilu lipidowego wchodzi cholesterol całkowity, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1405 Data: 2022-04-22 12:13:56
  • Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa dla serca?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choroba niedokrwienna serca (ChNS) jest rezultatem ograniczonego dopływu krwi do mięśnia sercowego. W ponad 95% przypadków przyczyną ChNS jest zmniejszenie przepływu wieńcowego spowodowanego miażdżycą tętnic wieńcowych, dlatego celem opisu tego zespołu chorobowego często zamiennie stosuje się termin „choroba wieńcowa”. Określenie choroba wieńcowa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 606 Data: 2022-12-26 12:32:00
  • Nasze zdrowie, a także wygląd i samopoczucie zależą głównie od tego, jaki prowadzimy styl życia, jak się odżywiamy, oraz jak wygląda nasza aktywność, i profilaktyka zdrowia. Jednak na pewne czynniki nie mamy do końca wpływu, mowa tutaj między innymi o płynących latach i działaniu niekorzystnego środowiska, które mogą przyczynić się do pogorszenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 765 Data: 2023-05-04 08:19:20
  • Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3215 Data: 2020-04-05 10:44:53
  • Wiele kobiet, pracujących zawodowo, lub aktywnie dbających o dom, skarży się na brak możliwości gotowania dań tylko dla siebie. Obecne tempo życia sprawia, że nie mamy za wiele czasu na przygotowywanie zdrowych i urozmaiconych posiłków, szczególnie gdy mają być elementem diety redukcyjnej. Dieta redukcyjna 1500 kcal. Odpowiednie zastosowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3694 Data: 2021-11-22 12:46:59
  • Skrót BCAA oznacza aminokwasy rozgałęzione, są to izoleucyna, leucyna, walina. Spotyka się je w dużych dawkach w białku serwatkowym (izolatach, koncentratach i hydrolizatach białka serwatkowego), w odżywkach zawierających BCAA (kapsułki, napoje, proszek do sporządzania napoju), w odżywkach EAA (aminokwasy niezbędne; produkty podobne do BCAA), w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1304 Data: 2022-04-22 09:32:36
  • Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3705 Data: 2018-07-19 09:45:52
  • Zrzucenie nadmiarowych kilogramów jest zdrowe dla organizmu. Nie zawsze jednak utrata masy ciała ma same zalety. Kiedy się odchudzamy, to myślimy zazwyczaj o poprawie sylwetki, mniejszych rozmiarach i lepszym samopoczuciu. Mało kto wówczas się zastanawia nad swoimi kośćmi, które przy nieprawidłowo przeprowadzonej redukcji tracą na gęstości. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2461 Data: 2021-09-08 11:28:36
  • Eksperymentalne badania na zwierzętach sugerują, że długowieczność może zależeć od zmniejszenia częstości akcji serca. Redukcja tętna o 50% przy użyciu digoksyny wydłużyła czas życia o 20% u myszy, jednak u zwierząt zmniejszyła się również masa ciała, co może być związane z większą żywotnością.  Dodatek dla zainteresowanych - kwestia dopingu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1617 Data: 2022-03-16 20:58:03
  • Zmiana masy ciała w ciąży to rzecz całkowicie normalna. Tak samo naturalne jest to, że każda z pań ma inne wahania wagi. Jedne przybierają niewiele, inne więcej. Natomiast każda chciałaby po porodzie wrócić do dawnej sylwetki. Czy to jest możliwe? Jak najbardziej. Już samo karmienie piersią może sprawić, że spadnie wiele kilogramów, a jeśli dodamy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 751 Data: 2021-12-21 11:45:13
  • Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2732 Data: 2020-07-14 09:45:23